Jaume Morera Galicia

Inicio » Artistas » Jaume Morera Galicia

Descripción

Jaume va seguir estudis a l’Institut de Segon Ensenyament a Lleida mentre rebia nocions de dibuix. Com a destí professional va triar marxar a Madrid.

Les vivències de la seva estada i les excursions per la serra del Guadarrama les va recollir en un llibre amb les seves memòries que du per títol En la Sierra del Guadarrama. Divagaciones sobre recuerdos de unos años de pintura entre nieves. Cuadros, estudios y dibujos. No va ser publicat fins al 1927. De fet, el primer exemplar el va rebre poc abans de morir, quan ja estava molt malalt i havia perdut la parla. El seu amic Antonio Cànovas del Castillo conegut amb el nom artístic de Kaulak, fotògraf i pintor deixeble de Haes, li va portar perquè pogués contemplar el recull de l’etapa més madura de la seva vida. Morera va agafar el llibre, el va admirar i estrènyer entre els seus braços sentint-se plenament realitzat.

El 1900 es va casar amb María Felisa Alday y Cortina a qui havia conegut a Algorta l’any anterior on estava tenint cura de Carlos de Haes en els darrers dies de vida. El matrimoni va establir la seva residència entre Madrid i la finca Jardingane al municipi basc, on va reposar els seus darrers anys.

Arran de l’Exposició d’Artistes Lleidatans a Lleida el 1912 comença un acostament més gran cap a la seva terra natal -que havia visitat amb regularitat- que culminarà amb la creació d’un museu on allotjar de forma permanent el seu llegat, avui Museu d’Art Jaume Morera. La base de la col·lecció varen ser obres seves i de pintors del seu cercle.

Va morir el 23 d’abril de 1927 a la seva casa del carrer Atocha, 65 de Madrid, des d’on va ser traslladat a Getxo per rebre sepultura amb els màxims honors i acompanyat d’amics i autoritats.